Postpartum-behandeling (regio’s Den Haag en Delft)

Je hebt geboorte gegeven aan je kindje, wat bijzonder mooi en intens vaak ook. Na de geboorte begint het fysieke, emotionele en mentale herstel voor jou als kersverse moeder. Het is alleen niet altijd makkelijk om daar voldoende ruimte voor te vinden. Je kindje heeft je dag en nacht nodig en dit doe je met al je liefde en overgave. Om ervoor te zorgen dat je jezelf in deze periode niet vergeet is een postpartum-behandeling heel welkom. Laat jezelf en dat mooie lijf koesteren en verwarmen zodat je weer fysiek en emotioneel in balans kunt komen.

Een postpartum-behandeling helpt bij het verlichten van de pijn, het ondersteunen van de genezing en het vinden van een emotionele balans. Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van stress en angst, het verbeteren van de slaap en het verlichten van symptomen van postpartumdepressie.

De essentie van de behandeling ligt bij het terugbrengen van de warmte in je lichaam. In het kraambed heb je naast een berg liefde letterlijk warmte nodig. Kou zorgt voor samenkrimpen, ongemak en is een stressprikkel die je herstel geen goed doet. Warmte bevordert je herstel, laat je ontspannen en zorgt ervoor dat borstvoeding beter op gang komt.

Een postpartum-behandeling kan jou hierin een ontzettend mooie boost geven. Hoe de behandeling ingevuld wordt bepaal jij zelf. We starten met een verwarmende kop kruidenthee en een heerlijk geurend voetenbad. Ook een (gedeeltelijke) lichaamsmassage om je lijf te ontspannen en het weer bewust te ervaren zal altijd gegeven worden. Daarnaast kan jij jezelf extra laten verwennen door het ontvangen van een yoni steam, herstellende moxa, castorolie buikpakking of benkung belly bind. Zo wordt dit bijzondere moment, waarop jij onverdeelde aandacht aan jezelf mag laten geven nog mooier.

Postpartum-behandelingen hebben hun oorsprong in traditionele geneeswijzen en culturen over de hele wereld. In veel culturen wordt er veel aandacht besteed aan de zorg voor nieuwe moeders na de bevalling, omdat het als een kwetsbare tijd wordt beschouwd waarin ze speciale zorg en aandacht nodig hebben om te herstellen. De zorg en aandacht voor een pas bevallen moeder in Nederland is met acht dagen kraamzorg geweldig. Maar daarna moet je het zelf uitvogelen, terwijl je herstel nog in volle gang is. Wat dat betreft zouden we een voorbeeld kunnen nemen aan niet-westerse culturen, waarbij de zorg voor de kersverse moeder 40 dagen wordt aangehouden. Waarin de moeder kruidenbaden en massages ontvangt, liefdevol wordt ingebonden in doeken en waar voedzame maaltijden worden verzorgd. Prachtige gewoontes die wij in ons koude kikkerlandje best wat meer zouden mogen overnemen.

Dus vraag als kraamcadeau aan de visite om langskomen met een verse voedzame maaltijd of laat ze even je kindje vasthouden terwijl jij geniet van een warme douche en laat jezelf verwennen met een heerlijke verwarmende postpartum-behandeling (aan huis).

Voor de massage maak ik gebruik van jouw bed of een matje dat ik zelf mee neem. Als de behandeling aan huis gegeven wordt, is het fijn als er iemand in huis is die de zorg voor jullie kindje op zich kan nemen. Zodat jij je even volledig op jezelf mag richten.

Moxa behandeling

Tijdens iedere postpartum-behandeling maak ik gebruik van moxa omdat het zo’n fijne kalmerende warmte afgeeft aan jouw lichaam. Moxa is samengeperst bijvoetkruid en wordt veel in de Traditionele Chinese Geneeskunde gebruikt. Na de geboorte wordt de hete moxastick boven acupunctuurpunten op de buik en onderrug gehouden om de bloedcirculatie te bevorderen en de energiestroom te herstellen.

Voordelen van moxa:

 • verbetert de bloedsomloop
 • ondersteunt bij de heling van de baarmoeder
 • brengt warmte terug in het lichaam
 • brengt de meridianen in balans
 • laat de levensenergie (Chi) weer stromen
 • heeft een gunstige werking op de darmen

Yoni Steam

De yoni steam, ookwel vaginaal stomen, is een eeuwenoude Thaise traditie. De kruiden die gebruikt worden verzachten, verkoelen en verzorgen het vaginaal -en perinataal gebied. De warmte van het stoom zorgt ervoor dat de geneeskrachtige kruiden kunnen worden opgenomen door het weefsel van de vagina en baarmoeder. Het is een fijn helend en liefdevol moment voor jezelf dat bijdraagt aan zowel fysiek als emotioneel herstel.

Voordelen van een yoni steam:

 • stimuleert het terugtrekken van de baarmoeder
 • gaat ontstekingen tegen
 • ondersteunt het herstel bij inscheuringen en/of hechtingen
 • zorgt voor een snellere afbraak van kraambloed (lochia)
 • heeft een verkoelende en kalmerende werking op eventuele aambeien en zwellingen
 • ondersteunt het herstel bij blaasontsteking
 • heeft een rustgevende werking

Benkung Belly Bind

Benkung Belly Bind is een methode uit Maleisië waarbij het bekken, de billen en de buik met een 17 meter lange zachte katoenen doek worden ingebonden. Hierdoor worden bloed, lucht en vocht in een kortere tijd afgevoerd. Het bekkengebied wordt weer gesloten wat een beschermend en geborgen gevoel geeft aan de buik die soms zo leeg en kwetsbaar kan aanvoelen na de geboorte. Aan de belly bind gaat altijd een behandeling met moxa en een castorolie buikmassage vooraf. Zodat die prachtige buik, waar je kindje zo’n 9 maanden heeft doorgebracht, geëerd en gekoesterd wordt.

Voordelen Belly Bind

 • brengt heupen, buik en ribben terug bij elkaar
 • zorgt dat de baarmoeder sneller krimpt
 • houdt het bekkengebied warm wat zorgt voor een goede doorbloeding
 • voorkomt een verkeerde houding tijdens het voeden
 • helpt organen hun oorspronkelijke plek en grootte terug te vinden
 • vermindert vochtophoping

Interesse? Neem contact op